Sejarah Sekolah

Sekolah Kebangsaan Padang Keria pada asalnya merupakan sebuah sekolah rakyat yang diasaskan pada tahun 1953. Bangunan awalnya didirikan secara bergotong-royong oleh penduduk tempatan di atas sebidang tanah kepunyaan Hajjah Sepiah Bt Haji Md Akib.

Bangunan bertiang buluh dan beratapkan rumbia mempunyai empat ruang dan dijadikan empat bilik darjah. Pada tahun1961 kerajaan telah mengiktiraf Sekolah Kebangsaan Padang Keria sebagai sekolah kerajaan.

Pada tahun 1964 beberapa bangunan tambahan telahdidirikan anataranya satu bangunan yang mempunyai enam bilik darjah, bilik guru besar/pejabat, sebuah rumah guru, kantin serta tempat letak basikal. Sekolah ini telah disempurnakan perasmiannya pada 2 Jun 1965 oleh YAB Tan Sri Sheikh Ahmad, Menteri Besar Perlis.

Bermula tahun 1967 sehingga akhir 1993 bebrapa buah bangunan lain telah didirikan yang antaranya termasuklah rumah guru, sebuah surau, asrama desa dan juga beberapa kemudahan lain untuk digunakan oleh para pelajar.

Pada 1998, satu bangunan gotong-royong telah dibina. Bangunan ini mempunyai dua bilik darjah yang juga dijadikan dewan untuk sebarang aktiviti sekolah. Selain dari bangunan tersebut sebuah asrama desa telah dibina pada akhir tahun 1999. Apabila siap dibina, penghuni asrama ditempatkan di tempat baru. Bangunan sedia ada pula dijadikan bilik/bengkel kemahiran hidup.

Menjelang tahun 2012, dua blok bangunan empat tingkat siap dibina untuk menggantikan bangunan lama. Secara rasminya semua murid dan guru berpindah pada bulan September 2012 dan urusan ini turut dibantu oleh ibubapa/PIBG. Dua blok bangunan empat tingkat mempunyai banyak kemudahan antaranya enam kelas pdp, kelas pemulihan, pusat sumber sekolah, pusat akses, bilik guru, makmal sains, surau, bilik jqaf, bilik kemahiran hidup, bilik muzik, bilik mesyuarat, pejabat yang lengkap dengan bilik guru besar dan bilik penolong kanan. Bangunan lama telah dirobohkan dan pada tempat yang sama dilabelkan sebagai padang sekolah sebagai tempat berlangsungnya sukan dan permainan.