PdPR Selepas Aidilfitri Selama 2 Minggu

Sewaktu bertemu pengamal media baru-baru ini, saya kongsikan gambar rajah tentang tempoh 10 hari persekolahan selepas cuti Hari Raya Aidilfitri sehingga bermulanya cuti penggal, iaitu 16/17 Mei sehingga 27/28 Mei 2021.

Saya jelaskan bahawa, dalam tempoh setahun yang lalu banyak pengalaman yang telah kami lalui dalam menangani pandemik COVID-19 dalam sektor pendidikan. Namun begitu, belum pernah kami lalui tempoh pembukaan sekolah sejurus selepas sambutan Aidilfitri. Ini kerana sewaktu perayaan Aidilfitri tahun lalu, sekolah masih ditutup kerana pelaksanaan PKP.

Berdasarkan data yang dikeluarkan oleh KKM pada 25 April 2021, 60.8% kes COVID-19 bagi tahun 2021 adalah kes sporadik, iaitu kes yang ada dalam komuniti dan tidak dapat dihubungkan dengan mana-mana kluster manakala 39.2% lagi adalah kes kluster. Daripada 39.2% ini, 2.07% adalah kes dalam kluster yang berkait dengan institusi di bawah KPM. Bagi kes berkaitan institusi KPM, kes yang melibatkan asrama adalah sebanyak 1.42% daripada keseluruhan kes kluster manakala kes bukan asrama adalah 0.53%.

Melihat kepada data dan mengambil kira bahawa KPM belum pernah ada pengalaman membuka sekolah selepas perayaan Aidilfitri, kami berbincang dengan terperinci tentang kebaikan dan keburukan membenarkan murid kembali ke sekolah untuk tempoh 10 hari selepas cuti hari raya dan sebelum cuti penggal bermula.

Menyedari bahawa banyak kes sporadik dalam komuniti dan juga kes kluster melibatkan program keramaian, warga sekolah sepertimana rakyat Malaysia yang lain terdedah kepada jangkitan di luar sekolah. Sekiranya ini berlaku, kemungkinan jangkitan yang berlaku di luar kawasan sekolah dibawa masuk ke dalam kawasan sekolah. Walaupun SOP dilaksanakan dengan ketat, namun setiap jangkitan yang berlaku kepada guru, murid atau kakitangan di luar sekolah mungkin akan di lihat seolah-olah berpunca daripada sekolah. Selain itu, sekiranya banyak jangkitan di luar sekolah berlaku dan sekolah perlu ditutup sekurang-kurangnya dua hari jika ada kes positif, maka ianya akan membentuk persepsi seolah-olah banyak jangkitan yang berlaku di dalam sekolah. Ini akan memberi kesan kepada keyakinan ibu bapa terhadap SOP di sekolah.

Selain daripada itu, ada kemungkinan juga murid asrama yang mendapat jangkitan sewaktu musim perayaan kembali ke asrama untuk tempoh 10 hari persekolahan dan menjangkiti murid lain di asrama.

Mungkin ada yang kata, “Habis tu, KPM awalkan sajalah cuti penggal”. Sewaktu bersama pengamal media semalam, saya tegaskan bahawa dalam perjalanan menangani krisis COVID-19 sepanjang setahun yang lalu, banyak pengalaman, pengajaran dan iktibar yang kami dalami dan insafi. Perubahan takwim, walaupun boleh dilakukan, sebaiknya kami cuba elakkan. Selagi keadaan mengizinkan, KPM akan komited untuk terus mengikuti takwim yang disediakan. Dengan sejumlah hampir 5 juta orang murid dan hampir 500,000 guru, sebarang perubahan takwim akan memberi kesan secara langsung mahupun tidak langsung kepada keluarga murid dan guru.

Saya amat berharap penjelasan ini dapat memberi gambaran yang lebih luas tentang antara asas pertimbangan yang diambilkira oleh KPM dalam membuat keputusan untuk melaksanakan PdPR bagi 10 hari persekolahan selepas sambutan Aidilfitri dan sebelum cuti penggal nanti.

Saya mohon jasa baik semua untuk berkongsi penjelasan ini. Tentunya setiap keputusan itu tidak dapat memenuhi kehendak semua pihak. Kami juga menginsafi bahawa kami tidak sempurna. 𝘞𝘦’𝘳𝘦 𝘯𝘰𝘵 𝘱𝘦𝘳𝘧𝘦𝘤𝘵. Namum, KPM sentiasa komited untuk melakukan yang terbaik. – Dr Mohd Radzi Md Jidin ( Menteri Kanan Pendidikan ) – 27 April 2021

Sumber : Facebook Dr Radzi Jidin 

Leave a Reply

Your email address will not be published.